11 veelgestelde vragen over steunouder worden


Voor ieder 1 helpt diverse gezinnen in Sassenheim, Voorhout en Warmond met steunouders: volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een kind een plek geven in hun eigen gezin. Een vertrouwde omgeving waar het welkom is, zodat de ouders even op adem kunnen komen. Ben je benieuwd wat het betekent om steunouder te zijn? We hebben de 11 meestgestelde vragen op een rijtje gezet! 

 

  1. Wat is een steunouder?
    Een steunouder is een vrijwilliger die één of twee dagdelen per week een kind opvangt in een gastvrij thuis. Dit biedt ouders de kans om op adem te komen, terwijl het kind in een veilige en vertrouwde omgeving verblijft.

  2. Voor wie is een steunouder bedoeld?
    Steunouders zijn er voor gezinnen die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld door ziekte, stress, of andere omstandigheden. De hulp van een steunouder helpt te voorkomen dat er zwaardere zorg nodig is.

  3. Wat zijn de vereisten om steunouder te worden?
    Iedereen met een stabiele gezinssituatie die ruimte, tijd en liefde voor kinderen heeft, kan steunouder worden. Het is belangrijk om flexibel en communicatief te zijn. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is verplicht, evenals het volgen van een korte training.

  4. Wat doet een steunouder precies?
    Een steunouder biedt een kind een vertrouwde plek voor één of twee dagdelen per week. Dit kan bestaan uit samen spelen, wandelen of gewoon een rustmoment voor het kind, terwijl de ouder tijd heeft voor zichzelf of andere verplichtingen.

  5. Hoe word ik gekoppeld aan een gezin?
    Na aanmelding en een kennismakingsgesprek met de steunoudercoördinator, wordt er gezocht naar een passende match tussen jou en een gezin. Hierna volgt een wenperiode waarin gekeken wordt of de match goed werkt.

  6. Hoe lang duurt het traject als steunouder?
    De duur van het steunouderschap verschilt per gezin. De ondersteuning kan kortdurend zijn, maar vaak is het voor een langere periode, meestal vanaf zes maanden. Als je een match hebt ga je die in eerste instantie voor drie maanden aan.

  7. Krijg ik begeleiding als steunouder?
    Ja, als steunouder sta je er niet alleen voor. Je wordt begeleid door de steunoudercoördinator die je ondersteunt bij vragen en de matching met een gezin.

  8. Moet ik zelf kinderen hebben om steunouder te worden?
    Nee, het is geen vereiste om zelf kinderen te hebben. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om met kinderen om te gaan en dat je bereid bent een kind een veilige en warme omgeving te bieden.

  9. Wat gebeurt er als het niet klikt met het gezin of het kind?
    Als er geen goede match is tussen jou en het gezin, kun je dit bespreken met de steunoudercoördinator. In overleg kan er gekeken worden naar een andere match of een oplossing. Het is belangrijk dat iedereen zich comfortabel voelt.

  10. Kost het iets om steunouder te worden?
    Nee, steunouder zijn is vrijwillig en er zijn geen kosten aan verbonden

  11. Wat is het verschil tussen een steunouder en een oppas?
    Een steunouder is geen vervanging van reguliere kinderopvang of een oppas. Het gaat vooral om structurele, emotionele steun voor zowel het kind als de ouders, en het biedt een stabiele, langdurige relatie waarin het kind zich kan ontwikkelen en de ouders rust krijgen.


Sinds drie jaar helpt Voor ieder 1 diverse gezinnen in de gemeente Teylingen met steunouders: volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een kind een plek geven in hun eigen gezin. Een vertrouwde omgeving waar het welkom is en kind kan zijn. Maren Bartels van Voor ieder 1 is steunoudercoördinator en koppelt vraagouders aan steunouders. Maren: ‘Helaas merken we dat het aantal ouders dat het moeilijk heeft, groeit. Daarom zijn we dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.’