‘Dankzij onze steunouders heb ik weer rust en balans in mijn week’.


Voor ieder 1 helpt diverse gezinnen in Sassenheim, Voorhout en Warmond met steunouders: volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een kind een plek geven in hun eigen gezin. Een vertrouwde omgeving waar het welkom is, zodat de ouders even op adem kunnen komen. Vraagouder Linda maakt sinds een tijdje dankbaar gebruik van de inzet van steunouders voor haar dochtertje Helene.


Linda: ‘Dankzij onze steunouders Nathalie en Henk ervaar ik als chronisch zieke moeder weer balans en rust in mijn week. Ik heb een dag per week gekregen waar ik kan bijkomen en mijn lijf rust kan bieden. Hierdoor heb ik de rest van de week meer energie over om voor mijn dochter Helene te zorgen en haar de aandacht te geven die ze nodig heeft. Mijn dochter leert ontzettend veel bij haar steunouders. Ze gaan met haar op pad, maar bieden ook rust op de momenten dat dat nodig is. Ze leert er omgaan met een ‘steunzus’ en diens vriendinnen en ontdekt weer nieuwe dingen die ze thuis nog niet heeft leren kennen.


SteunouderNL is een fantastisch initiatief en ik ben ontzettend dankbaar dat wij zo goed gematcht zijn. Natalie en Henk verrijken het leven van Helene (en in het verlengde daarvan dat van ons) en kunnen ons als jonge ouders helpen met hun ervaring op het gebied van opvoeding. We kunnen elke week op ze bouwen en dit heeft voor ons het afgelopen anderhalf jaar veel lucht gegeven.


Ik vind het fantastisch als mensen overwegen om ook steunouder te worden. Het duurde voor mijn man en mij even voor we het idee konden loslaten dat we ‘profiteerden’ van de goedheid van onze steunouders. Mettertijd zagen we in dat waar de steunouders het leven van onze dochter verrijken, dat andersom ook zeker het geval is. Die bijzondere band opbouwen kost tijd. Voor toekomstige steunouders heb ik dan ook een tip: ‘Eis niet te veel van jezelf, voor het vraaggezin is betrouwbaarheid en aandacht waarschijnlijk al alles wat ze kunnen wensen.’


Sinds drie jaar helpt Voor ieder 1 diverse gezinnen in de gemeente Teylingen met steunouders: volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een kind een plek geven in hun eigen gezin. Een vertrouwde omgeving waar het welkom is en kind kan zijn. Maren Bartels van Voor ieder 1 is steunoudercoördinator en koppelt vraagouders aan steunouders. Maren: ‘Helaas merken we dat het aantal ouders dat het moeilijk heeft, groeit. Daarom zijn we dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.’