‘Steunouder zijn verruimt onze blik, ook die van onze kinderen.’

‘Ik wilde al langer iets voor een ander betekenen in maatschappelijk opzicht, maar met een druk en jong gezin wist ik niet precies hoe. Toen ik ergens over steunouders las, dacht ik meteen: dit past bij mij en ons gezin.” Aan het woord is Anne, zij is steunouder via Voor ieder 1. 


Steunouders zijn volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een kind een plek geven in hun eigen gezin. Een vertrouwde omgeving waar het welkom is en kind kan zijn. Hiermee helpt ze een ander gezin uit de brand, maar het levert Anne en haar gezin ook iets op.


Anne: ‘Ik vind het gezellig om meerdere kinderen in huis te hebben en we ondernemen meer uitjes. Ook wordt er thuis en buiten veel gespeeld met kinderen uit de buurt. Het verruimt onze blik, ook die van onze kinderen. Je moet rekening houden met de normen, waarden en gewoontes van beide gezinnen. Zo leer je van elkaar en bekijk je situaties vanuit een ander perspectief.


En het is zo fijn om anderen blij te maken. Het is aan het begin even zoeken met en afstemmen op elkaar. Maar een goede en open communicatie is belangrijk, zowel met ouders als het kind zelf. En nu verloopt het heel natuurlijk, ze draait mee in het gezin en heeft het erg naar haar zin.
Als je er over nadenkt om dit te gaan doen en twijfelt, dan denk ik dat je eigenlijk al besloten hebt dat je dit wilt doen, maar dat je alleen nog hoeft na te denken wanneer het het juiste moment is om hiermee te gaan beginnen.


Sinds drie jaar helpt Voor ieder 1 diverse gezinnen in de gemeente Teylingen met steunouders: volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een kind een plek geven in hun eigen gezin. Een vertrouwde omgeving waar het welkom is en kind kan zijn. Maren Bartels van Voor ieder 1 is steunoudercoördinator en koppelt vraagouders aan steunouders. Maren: ‘Helaas merken we dat het aantal ouders dat het moeilijk heeft, groeit. Daarom zijn we dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.’